Krmítka pro ptáky, aneb soukromý ptačí cirkus

Hele, podívej, hostina!“ štěbetá sýkorka. „Ale už ji před námi objevil ten kosák, koukej, jak do těch semínek boří ten svůj dlouhý zobák, zase na nás nic nezbude,“pípne naštvaně pěnkava. „Nás je víc, obklíčíme krmítko, a až to bude nejméně čekat, vybafneme na něj a hostina je naše, nacpeme si bříška!...“ Taky si kolikrát při pohledu na štěbetající ptáčky říkáte, jaké by to bylo rozumět řeči zvířat? Možná bychom se pak dočkali opravdu zajímavého rozhovoru.

            Ptáka Ohniváka museli držet v kleci, aby jim zpíval, když si ale pořídíte krmítko na zahradu, štěbetání a hašteření malých i velkých ptáčků vás bude provázet každý den a ptáčci se budou rádi vracet. Však to sami znáte, není nic lepšího než plné břicho.

8966-3_8966-3-krmitko-velke-s-rakosovou-strechou-na-brezove-noze
 Nemáte-li na zahradě strom, kde byste krmítko zavěsili, zvolte to s vlastní nohou.
 

            Srdečně doporučuji krmítko všem zoologům, ornitologům, studentům biologie, milovníkům přírody, rodinám s dětmi, rodinám bez dětí, rodinám s kočkou (pohled kočky, sledující ptáčky za oknem je k nezaplacení), rodinám, které mají dítě, jenž touží po domácím mazlíčkovi a vy mu jej z rozumných důvodů, které nikdy nepochopí, nemůžete pořídit(vyzrajte ne něj, nebude mít jednoho, ale desítky) a vlastně všem lidem, kteří touží po každodenní volné vstupence na soukromý ptačí cirkus. „Mamíí, tatíí, já je chci,“ budou volat vaše děti, až uvidí přilétat první ptáčky. A proč by ne. Pořiďte ptáčkům stylovou budku a získáte nové zábavné podnájemníky, nájem si vyberete nejen v podobě dobrého pocitu, ale také skvělé podívané. „Podívej Sýkorko, to je ale luxusní bydlení...“ Fííha, škoda že už má nájemníka, starý pán Vrabčák to zase vyhrál...“

budky-kompilace

Budky vyrobené z drátku a dýhy opatřené okem pro jednoduché zavěšení na strom či větev.           

            Kosík a Kosík, tak jsem kdysi pojmenovala první ptáčky, kteří se objevili na naší nové zahradě, postupně k nim přibyla sýkorka Hilda, pěnkava Káťa a desítky dalších, které se pyšnily honosnými názvy Pták první, Pták druhý, Pták třetí...Netrpělivě jsem čekala na drobné souboje o největší a nechutnější semínka a musela jsem se smát, když se můj Kosík snažil nabrat do zobáčku tolik semínek, že při prvním zamáváním křídly všechna upustil. Ještě se ptáte, proč si pořídit krmítko pro ptáky? Odpověď je jasná, po prvním vystoupení ptačího cirkusu ho budete milovat. My už máme na zahradě tři.  

 

                                     tlacitko s obrazkem vybrat budku                                  tlacitko s obrazkem vybrat krmitko