Povídání s majitelem Vinga

Zakladatel_photo

,,Začínáme vyrábět vlastní nábytek,” říká zakladatel Vinga Martin Zábranský

 

Vingo.cz po 5 letech na trhu zvolna mění směr. Bytové a zahradní doplňky už nebude jen dovážet ze světa, ale také vyrábět. „Čím déle jsme v oboru bydlení, tím větší chuť mám nejen vybírat, ale také tvořit podle vlastních představ,” říká 40 letý Martin Zábranský, který spolu se ženou za rodinou firmou ze Strakonic stojí. Ročně mají téměř 30 000 objednávek. Kromě toho také Martin létá po světě coby datový inženýr a konstruktér u závodů Formule 1.   

 

Chcete vyrábět vlastní nábytek v Česku. Jak moc se to náročností liší od přeprodeje produktů ze světa?

Jsme na začátku, ale už teď vidím, že se to liší dost. Je lehké si vymyslet nějaký produkt - třeba hezký stůl, ale je složité ohlídat realizaci a všechno si spočítat tak, aby byl opravdu kvalitní a ještě za cenu, za kterou se nechá se ziskem prodat. Přesto věřím, že zhruba za 2 měsíce své první kousky představíme.

 

Proč jste si vlastně rovnou vybrali nábytek? 

Je to kategorie, která mě osobně zajímá. Když tam něco stvoříme, bude to v domově našich zákazníků vidět. Stoly či komody jsou výrazné a dlouze a často užívané kousky. Zároveň je to segment, ve kterém Vingo.cz dost roste už teď Vingo.cz. Vidíme například obrovský zájem o nový dětský domečkový nábytek, který je zajímavý nejen designovým tvarem a pastelovými barvami, ale také tím, že na něj mohou děti bez obav lézt. Unese je. 

 

Říkáte, že vás stoly a komody zajímají i osobně. Jak se to projevuje doma? Jste taková ta rodina, co večeří u Netflixu na gauči, nebo opravdu stolujete?

Přes den často pracuju 14 hodin denně, ale pokud jde třeba o nedělní oběd, tak si to opravdu užíváme. Sedíme u velkého dubového stolu, kde je dost místa i pro hosty a rozprávíme. Tedy v rámci toho, co ruch s dvěma malými dětmi dovolí samozřejmě. 

 

O chystané sérii mluvíte jako o prémiové, co to přesně znamená, co mohou zákazníci čekat?

Naší snahou je vytvořit nábytek z kvalitního materiálu - tedy třeba z masivu a kovu. A ten naprosto precizně zpracovat. Díky tomu budou naše stoly, židle či regály lidem sloužit roky. Bude to zkrátka dražší vybavení, kterého si doma považujete. Ne kousek, který při stěhování nabídnete za odvoz.

 

Jak vlastně proměňuje Vingo váš rodinný život? Na jedné straně je to asi nonstop práce, na druhé straně jste pořád v kontaktu s tématy zútulňování, zabydlování, domácí pohody...tak jak to je u Vingových?

Teď se do podnikání snažíme hodně šlapat, proto není hlavně z mojí strany na rodinný život tolik prostoru. Daří se nám poměrně dobře růst, do Vingo týmu přicházejí noví lidé a všechno kolem nás teď dobře frčí, tak se toho snažíme co nejlépe využít. A co se domácí pohody týče, tak jsme začali s další fází rekonstrukce našeho venkovského domu poblíž Strakonic. To znamená, že je všude bordel ze stavebních prací, takže to úplná pohádka není.

 

Jak si obchod stojí v číslech?

Meziročně máme více než dvojnásobný nárůst. Loni jsme zákazníkům poslali asi 14 000 balíčků, letos to vypadá na 30 tisíc objednávek. Celkem máme 5 lidí v kanceláři a ve skladu a cca 8 externistů v terénu.

 

Ráno vstáváte v 5 hodin, a vozíte balíky a večer, když děti usnou, tak se ženou Martinou řešíte objednávky a strategii. Co vás v podnikání motivuje, jaké je vlastně vaše proč?

Co se pracovního nasazení týče, tak je to teď masakr. Denně pracuji cca 14 hodin a na Martině je chod domácnosti, děti, zvířata. Ještě jsem navíc rozjel paralelně druhou firmu - v té vyrábíme vybavení pro závodní týmy. Mojí motivací ale je, když vidím, že jsme schopni z nápadu vytvořit fungující projekt. Ten živí pár lidí, vytváří skvělé věci a ještě dělá tolik radosti nám i zákazníkům.

Snímek obrazovky 2021-05-07 161737

Jste již jedním z našich 23 253 odběratelů newsletteru? Pokud ne, stačí pouze níže vložit vaši emailovou adresu a už vám nic neunikne.