Dokonalá vánoční výzdoba: 17 zaručených tipů

Nádhernou předvánoční atmosféru vykouzlíte z řady běžných věcí a surovin, které máte doma. Pusťme se do výroby důmyslných DIY dekorací na sváteční stůl, vchodové dveře i do každého pokoje. Ať už je budete tvořit s dětmi nebo se do nich pustíte při večerním svitu svíčky sami, věříme, že vás naše nápady a tipy inspirují. 

1. Tradiční vánoční dekorace – adventní věnec

I když se adventní čas už překlopil do své druhé poloviny, stále máte spoustu prostoru adventní věnec uplést nebo si vybrat z již hotových adventních věnců a dekorací na stůl. Nádherně provoní váš dům jehličím, zapálené svíčky zpříjemní adventní atmosféru a přinesou do vaší domácnosti více klidu a pokoje. Výroba adventního věnce ostatně není náročná – na slaměný či polystyrenový korpus připevňujete větvičky jehličnanů za pomoci drátku, kterým každou řadu větviček obtáčíte. Jednu řadu za druhou podél celého korpusu. Hotový zelený věnec dále zdobíte podle vlastní fantazie – tradičně čtyřmi adventními svíčkami, ale také sušenými pomeranči, skořicí, oříšky, ozdobami na stromek nebo šiškami. Ke každé svíčce můžete uvázat také mašličku.


2. Jedlové větvičky na záclony

Pokud nevyužijete veškerý zelený materiál nastříhaný na zahradě na tvorbu adventního věnce, můžete díky němu vykouzlit vánoční atmosféru na řadě míst vaší domácnosti. Drobné jedlové větvičky (popř. větvičky dalších okrasných dřevin) připíchněte špendlíky na záclony v kuchyni, dětském pokoji či obýváku. Na záclony je špendlíky připevňujte tak, aby jejich vrcholky směřovaly vždy na jednu stranu. Provoní vaši domácnost až do Štědrého dne.

3. Vánoční dekorace na stůl

Pryšec nádherný nebo vánoční hvězda je květina, která se v posledních letech stala neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby mnoha domácností. Kromě tradiční červené barvy si můžete vybrat bílou, růžovou nebo žíhanou vánoční hvězdu, které budou možná lépe ladit k vašim oblíbeným vánočním barvám. 

4.Sladké sváteční dekorace

Máte-li letos náskok s pečením cukroví a perníčky už vám krásně změkly, využijte toho i při zdobení domácnosti. Ozdobte jimi větvičky ve váze nebo jenom přichystejte ozdobný tácek s cukrovím na stůl – i když budete mít určité ztráty od domácích mlsounů, bude z vaší domácnosti vánoční atmosféra jen dýchat.

5. Vánoční dekorace na dveře

Ať už bydlíte ve velkém domě na vesnici nebo v menším bytě v paneláku, vánoční dekorace na dveře byste rozhodně neměli vynechat ani letos. Pokud vám zbyly zelené větvičky, můžete vytvořit menší závěsný věnec. S materiálem věnců se dá také skvěle experimentovat – tavnou pistolí poslepujete dekorace ze skořápek ořechů, kulatých ozdob nebo korkových zátek. Venkovní dekorace můžete doplnit o vánoční samolepky do spodní části dveří – pozvete-li na tuto činnost děti, mají o zábavu postaráno. Pokud nejste příznivci příliš výrazných vánočních dekorací a naopak každoročně ladíte vánoční zdobení do přírodního stylu, určitě vás bude zajímat vánoční výzdoba a dekorace z proutí.

6. Vánoční venkovní dekorace

Při letošní nadílce sněhu začněte tou nejdůležitější vánoční DIY dekorací – totiž sněhulákem. Až ho vytvoříte, přemýšlejte, jak a kam umístíte vánoční světýlka. Můžete jimi vyzdobit jehličnany v zahradě (nebo koruny listnáčů), pergolu, střechu domu, vstup do domu nebo třeba plot. Pokud si pořizujete živý vánoční stromek v květináči, může dělat parádu i venku ozdobený vánočními světýlky. Vánoční výzdobu domu lze doplnit chvojím a řetězy z přírodních materiálů, pokud máte alespoň část vstupu domu krytou před rozmary počasí.

7. Vánoční truhlíky za okny

Pokud příliš neholdujete velkolepým světelným představením, můžete svůj dům vyzdobit do vánoční atmosféry daleko přirozeněji. Použijte k tomu vše, co už máte doma – okenní truhlíky, větvičky a ozdoby. Posaďte do truhlíků dekorativní ptáčky, DIY ozdoby ze šišek nebo třeba jablíčka, kterými později ozdobíte stromeček. 

(Zdroj foto: vanocnisen.cz)

8. Světelná vánoční výzdoba bytu či domu

Kromě venkovních světýlek a elektrických svícnů do oken si letos můžete pořídit i o něco autentičtější a přírodnější variantu osvětlení – lucerny a proutěná stínidla. Zavěste je do vchodu domu nebo je zavěste ke stropu obýváku – sváteční atmosféra na sebe nenechá dlouho čekat. 

9. DIY vánoční dekorace na okna

Pořiďte si speciální fixy na kreslení na okna a dekorativní barvy pro vytváření sněhové výzdoby na okna. Namalujte s nimi hvězdy, zasněžené krajiny nebo třeba sněhuláky. A pokud nejste příznivci takových technik, můžete na malbu na okna použít třeba bílou zubní pastu – udělá stejnou službu a umývat jde skvěle. Tradiční DIY vánoční dekorací jsou vystřihované papírové vločky.

10. Voňavé sváteční dekorace

Víte, co si lidé nejlépe zapamatují? Nejsou to zvuky ani vizuální vjemy, ale vůně. Pokud k pečení cukroví používáte vanilku, skořici a hřebíček, máte už všechny suroviny přímo na dlani. Celé skořice ležérně a minimalisticky naaranžujte do sklenic. Z jablka nebo pomeranče si můžete vyrobit tradiční svícen ozdobený hřebíčkem – to je rovněž skvělé vánoční tvoření vhodné pro děti a rodiče. Skořici můžete také ovázat mašlí a zavěsit jako dekoraci na chvojí, záclony nebo stromeček.

11. DIY vánoční výzdoba z přírodních materiálů

Pokud to letos s umělými ozdobami nechcete přehánět, sáhněte po čistě přírodních zdrojích. Do vázy vložte spolu s větvičkami chvojí i větve šípků, hlohu nebo trhnek. Vydejte se do lesa či na zahradu pro úlomky kůry nebo větvičky břízy. Zajímavou dekoraci na Vánoce vytvoří i svázaná polínka břízy dozdobená přírodninami nebo větší březová větev, kterou vysušíte, zavěsíte na strop a poslouží vám jako věšáček pro další dekorace.

12. Drobné DIY vánoční dekorace

K drobnému zdobení použijte slámu, podzimní plody, skořici, badyánové hvězdičky, sušená kolečka jablek, citronu nebo pomeranče. Navažte je provázky na sebe, udělejte z nich dekorace v prostoru nebo jimi ozdobte vánoční svícen, adventní věnec nebo vázičky s chvojím.

13. Výroba vánočních řetězů

Vánočními řetězy si můžete vyzdobit nejen stromeček, ale celou domácnost. Na jejich tvorbu použijte tradičně barevné či bílé papíry, šišky, ořechy nebo kůru břízy.

14. Svícny z jablíček a pomerančů

Nezapomeňte vytvořit ani tradiční svícen, jehož základ tvoří jablko – nahoře mu vyřízněte základnu pro vysokou svíčku, nebo naopak připravte mělký větší otvor pro vložení svíčky v kalíšku a do celého jablka napíchejte hřebíček.

(Zdroj foto: pigymama.cz)

15. Trendy zimní dekorace

Kromě české vánoční klasiky se už i v našich zeměpisných šířkách zabydlují dekorace s mnohem širšími motivy – sobi, trpaslíci nebo třeba bílá peříčka. Objevují se nejen jako velké dekorace, ale také drobnější figurky, jimiž můžete vyzdobit mnohá zákoutí svého bytu. Bílá peříčka jsou například velmi krásná na stužkách vánočních dárků nebo na přírodních řetězech. 

16. Vánoční výzdoba bytu v bedýnce

Pokud si každoročně kupujete krásné vánoční dekorace v jednom barevném tónu či stylu, často hledáte vhodné místo kde je použít. Máte tolik maličkostí, ale jak z nich vytvořit jeden sourodý a smysluplný celek? Nakládejte je do bedýnky! Dekorace v bedýnce či boxíku umístíte prakticky kamkoli – na stolek k vstupním dveřím, na pořádný okenní parapet nebo na obývákovou stěnu. Do vánočního boxu samozřejmě nemusíte dostat všechny maličkosti, které jste letos nevyužili, ale především ty, které vám společně krásně ladí.

17. DIY vánoční výzdoba z klacíků

Nádhernou závěsnou DIY vánoční dekoraci můžete umístit kamkoli – ozdobte si s ní štědrovečerní tabuli nebo naopak vstup do domu. Budete na ni potřebovat 4 kratší a slabší větvičky a 4 delší silnější větvičky listnáčů. Z filcu si vystřihnete podkladový čtverec, na který nalepíte nejprve silnější větvičky do tvaru kříže a k nim potom přidáte slabší větvičky. Do středu můžete přilepit tavnou pistolí prakticky cokoli – jeřabiny, šišky, skořici nebo třeba knoflíčky. Vánoční ozdobu vyzdobíte mašlemi, peříčky nebo oříšky podle vašeho stylu a vkusu. Výrobu vánočních dekorací z klacíků můžete samozřejmě jakkoli upravit – někdo obtočí jeden závěsný klacík filcem a připevní ho ke stropu na dvě bílé mašle. Na něj se pak dá zavěsit prakticky jakákoli výzdoba – od pomerančových DIY řetězů až po kupované vánoční soby.

Věříme, že vás nápady na vánoční dekorace zaujaly a že vás bude jejich tvoření bavit. Užijte si nádherné předvánoční dny jako vystřižené z ladovských obrázků.