Kam se špinavým prádlem - tipy na uložení

Při stavbě nového domu je koupelna často tím posledním místem, na které myslíme. Sníme o velkém obývacím pokoji, stylové kuchyni a úžasné herně pro děti. Na koupelnu tak často zapomeneme, a pak se nestačíme divit, když měříme každý centimetr, abychom tam zvládli naskládat vanu, umyvadlo a pračku. A pak přijde na řadu špinavé prádlo… Kam s ním?

 

Ideální skladovací podmínky

Zatímco dříve bývala součástí rodinného domu prádelna, která zároveň fungovala jako sušárna i skladiště, dnes si na špinavé prádlo obvykle pořizujeme košea multifunkční služby odvádí moderní pračky se sušičkou. Pokud jste byli zvyklí házet špinavé svršky či spodní prádlo rovnou do pračky, vězte, že to není právě nejšetrnější metoda. Ve vlhkém prostředí se v oblečení začnou tvořit plísně a bakterie, což podpoří i fakt, že dvířka pračky obvykle zaklapneme a prádlo nemůže dýchat. V domácnosti s menším počtem členů by navíc svršky na vyprání čekaly poměrně dlouho a zřejmě by se zapařily. 

Shazování prádla vestavěné v domě

Plánujete-li novostavu o více patrech, zvažte zabudování jednoduchého zařízení na shoz špinavého prádla z vrchních pater domu přímo do technické místnosti. Ve vyšších patrech domu špinavé svršky vhodíte do dvířek ve stěně a ony sjedou dolů přímo k pračce. Tento nadstandardní prvek obvykle ladí s interiérem, takže není na první pohled poznat, k čemu vlastně slouží. Samozřejmě vás vyjde o něco dráž než proutěný či plastový prádlový koš, připlatíte si za něj asi dvacet tisíc korun.

Skříň na špinavé prádlo

Speciální skříně určené na špinavé oblečení vytvořili designéři s ohledem na menší koupelny, jejich šířka i hloubka obvykle bývá 40 centimetrů. Skříň s košem na prádlo je nesmírně praktická – k odhazování svršků slouží kulaté otvory, kterými se jednotlivé druhy prádla vhazují do samostatných košů umístěných ve skříni. Prádlo si tedy rovnou třídíte na barevné a bílé, ručníky a ložní prádlo, což je praktické i pro samotné praní. Ekonomicky méně náročnou variantou je vestavěný koš, tedy drátěný koš zavěšený na klasických pantových dvířkách skříně. V tom případě příliš nezáleží na tom, zda se koš nachází v kuchyni nebo třeba na chodbě či ložnici. Ideální je potom varianta, kdy není koš napevno přimontovaný, ale dá se díky výklopným dvířkám a pojezdům vysunout a odnést do koupelny. Přenášet prádlo v náručí je totiž poměrně nepraktické. 

Volně stojící koš na prádlo do koupelny

Prádelní koše se liší velikostí, materiálem, designem i cenou. Při jeho výběru se dívejte především na praktičnost – koš na prádlo by měl být prodyšný, aby prádlo dýchalo, a jeho součástí by mělo být víko, aby se odér ze špinavého a vlhkého prádla nešířil po celém domě. Zároveň si chytře vybírejte koš z takového materiálu, který se dá lehce přenášet a dobře udržovat i čistit. Pokud máte koš na prádlo umístěný v koupelně, hraje svou roli i materiál, který by měl snést větší vlhkost vzduchu. 

Výhody i nevýhody různých košů na špinavé prádlo

Zatímco plastové koše jsou velmi lehké na přenášení a pokud je dítě pokreslí pastelkami, snadno jeho malůvky odstraníte, cenu za design by rozhodně nedostaly. Jejich velkou výhodou je ovšem to, že velmi dobře snáší vlhké prostředí koupelny. Romanticky vypadající proutěné a ratanové koše podpoří estetický dojem příjemného spa či koupelny. Obvykle mívají vnitřní část opatřenou látkou, protože během let se proutí v teple a suchu lehce kroutí a může popraskat, proto by se o něj mohlo prádlo zadrhávat. Pokud váš ratanový či proutěný koš takovou látkovou část nemá, určitě mu ji vyrobte. Pro industriální koupelny se velmi hodí koš na prádlo z nerezové oceli, který odolává prakticky veškerým okolním vlivům. Takové koše v lesklé i matné úpravě obsahují speciální povrchovou složku, díky níž jsou odolné vůči otiskům prstů. Velkým trendem poslední doby jsou látkové, především plátěné pytle na prádlo – vypadají skvostně, tolik designů a barev, ovšem praktičnost veškerá žádná. Nic se do nich nevejde, neustále padají a kroutí se. V koupelně nevypadají hezky ani prázdné, ale ani příliš plné.

Koš na prádlo do šatny, do ložnice i do koupelny musí ladit s interiérem 

V industriálních interiérech vynikne koš z nerezové oceli. Do klasických i bílých koupelen se hodí ratanový či proutěný koš. Koupelny zavalené dětskými hračkami a polepené barevnými samolepkami unesou i plastový prádelní koš. Nejpraktičtější do koupelny i šatny jsou klasické hranaté koše na prádlo – nevyčleňují se z interiéru, vybírat si můžete z různých materiálů a barev a když vám koš doslouží, snadno ho nahradíte jiným stejné typové velikosti.

 

Proutěná truhla – ozdoba celého prostoru

Do moderních světle pojatých i rustikálních interiérů skvěle zapadne prádlový koš v podobě proutěné truhly. Proutěný koš vypadá dobře postavený na chodbě nebo třeba v obýváku. Takový úložný prostor sice zabere více místa než klasický čtvercový koš na prádlo, ale rozhodně se za něj nemusíte stydět. Můžete si na něj přisednout při ranním obouvání ponožek nebo naopak při večerním svlékání. Pokud bude z pevnějšího materiálu, poslouží na sezení a hraní také dětem. Koš z proutí uvnitř opatřete plátěnou či bavlněnou výstelkou, kterou můžete kdykoli vyprat. Stejnou službu jako proutěná truhla vám udělají velké koše na prádlo.

 

Volně stojící pytel na špinavé prádlo

Jutové pytle umístěné do kovové konstrukce se dají pověsit na vnitřní stěnu jakýchkoli dveří v koupelně nebo na hák na stěně či dveřích koupelny. V současné době jsou velmi moderní volně stojící kulaté koše na prádlo vyrobené z různých textilních materiálů. Pokud už se pro takový pytel na špinavé prádlo rozhodnete, měli byste upřednostnit čistě přírodní materiály, ve kterých bude prádlo větrat. Obecně představují takové volně stojící pytle poměrně nepraktickou záležitost – hroutí se, když jsou prázdné, i když jsou naplněné. Pokud uvažujete o nápadnějším kulatém koši na prádlo, můžete si vybrat některou z proutěných či ratanových variant. V interiéru krásně vypadá, hodně vydrží a menší děti si na něm mohou dokonce hrát.

DSC_0238

Správná velikost koše na prádlo

Menší domácnost nebo single žijící muž či žena samozřejmě uvítají spíše skromnější koš na prádlo, jeho rozměry by ovšem měly vyhovovat především prostoru, do kterého koš chcete umístit. Využijte výklenek v koupelně, volný prostor na chodbě nebo třeba praktický prostor v mezipatře. Čím lépe do prostoru zapadne, tím méně bude překážet. Menší koš vás navíc vede k tomu, abyste prali v pravidelných intervalech. Velmi praktické jsou například rohové koše na prádlo, které do interiéru výborně zapadnou. 

 DSC_0756

Pokud už máte představu o tom, kam se špinavým prádlem, zkuste se zamyslet také nad tím, jak velký prostor pro špinavé oblečení vyčlenit. Ať už si vyberete klasický rohový koš na prádlo nebo uvažujete spíše o skříňce na špinavé prádlo, měli byste volit především podle počtu členů domácnosti. Páru nebo jednotlivci bohatě postačí třicetilitrový koš, pro čtyřčlennou rodinu využijete alespoň padesátilitrový koš. Určitě nemá smysl pořizovat si monstrózní prádelní koš, protože by vás nenutil k pravidelnému praní a prádlo kupící se na jednom místě i po několik týdnů by mohlo takovým odležením utrpět na kvalitě.

Kos_VINGO_morska_trava_BDH-12-04

Ať si s praktickým košem na prádlo vyberete také krásný doplněk interiéru.

Snímek obrazovky 2021-05-07 161737

Jste již jedním z našich 23 253 odběratelů newsletteru? Pokud ne, stačí pouze níže vložit vaši emailovou adresu a už vám nic neunikne.