Jupí, za 2 týdny začíná předjaří

Když už nemůžete vidět svůj zimní kabát a nebaví vás oheň v krbu ani svíčky, znamená to jediné. Nekonečnou zimu brzy vystřídá předjaří. Tedy přechodové období, kdy sice ještě není teplo, ale venku to už začíná jinak vonět. Probouzí se totiž půda a klíčí v ní první semínka. Předjaří začíná podle staročeského kalendáře na svatého Matěje, tedy 24. února.

3 tipy, do čeho se teď doma pustit

#1 DOČTĚTE SVÉ KNIHY

Všechny ty, které jste si během zimy nakoupili, půjčili či jako dárek dostali. 

Brzy totiž nebudete chtít sedět v křesle, ale běhat venku a probouzet k životu balkón či zahradu. 

Super pomůcka pro čtení: ,,Jak jsem se naučila znovu číst” (Praktickými tipy nabitý článek od markeťačky Michelle Losekoot, díky kterému odhodíte proklínaný mobil a ponoříte se do opravdové knihy).

#2 NALAĎTE SE NA ZAHRADNICKOU SEZÓNU

Je celkem jedno, jestli to odstartujete pěstováním řeřichy v kuchyni, sbíráním jedlých plevelů za městem nebo nákupem nových semínek v zahradnictví. Každá z těhle aktivit totiž umí zafungovat tak trochu jako kouzlo. Přeladí vás z ospalé zimy do jara, kde klíčí nejen rostliny, ale také nové nápady a touhy.

Chcete vzít letos pěstování vážně? Mrkněte na instagramový účet Přírodní zahrady a inspirujte se, co kdy sázet, abyste se netopili v rajčatech a cuketách, ale měli po celý rok všeho tak akorát.

#3 ZKUSTE 2 TÝDNY NEUKLÍZET

Většinou všude čtete, jak efektivně třídit, rovnat a uklízet. Co kdybyste pro jednou zkusili pravý opak? Narazili jsme na podobnou výzvu v povídání lektorky Mindfulness Martiny Chomátové. Mluví o tom, že sama sobě takový pokus naordinovala dokonce na celý měsíc. V domácnosti se 3 dětmi a psem. Přistihla se totiž přitom, že z jejích dnů dočista zmizela hravost. Viděla, jak se celý den jen přesouvá od jedné povinnosti k druhé a nalhávala si, že to jinak přeci ani není možné. Doma to pak sice měli pěkné, ale ona sama byla čím dál více plná frustrace. Málo které ženě nejsou takové pocity povědomé. 

Více o Martiny pokusu si můžete poslechnout zde v podcastu Kecání bez vzdělání.

A co teď frčí?

Omrknout dětský nábytek

Jste již jedním z našich 23 253 odběratelů newsletteru? Pokud ne, stačí pouze níže vložit vaši emailovou adresu a už vám nic neunikne.