Jak vyřešit úložné prostory v dětském pokoji

Úložných prostor není v dětském pokoji nikdy dost. A pokud po dětech chcete, aby si v něm udržovaly alespoň rozumný pořádek, měli byste jim k tomu poskytnout to nejdůležitější: skříně, komody, regály, police, boxy, krabice, šuplíky nebo třeba taburety. Směle do jejich výběru!

Jak vybavit dětský pokoj?

Pokud řešíte, jaký nábytek pořídit do dětského pokoje, promyslete si v první řadě, kam umístíte nejdůležitější zóny pokoje: zónu na spaní, zónu na hraní a zónu na učení. Zásadní je především výběr dětské postele a kvalitní matrace. Vybavení dětského pokoje by mělo odpovídat třem základním zónám – pro školáka je praktičtější, když bude mít učebnice na dosah ruky u psacího stolu, než když pro ně bude muset chodit přes celý pokoj. Výběr vybavení dětského pokoje není záležitost jednoho odpoledne, jednotlivé kousky dětského nábytku byste si měli naopak velmi pečlivě promyslet. Úložné prostory v dětském pokoji by měly odpovídat jednotlivým zónám i činnostem, které v nich dítě dělá.

Vybavení do dětského pokojíčku

Bez úložných prostor nikdy nebude pořádek

Zřejmě to znáte dobře sami – pokud určitá věc v domě nikam nepatří, přesunujete ji z jedné police na druhou, do skříně, a pak zase do šuplíku, odnikud nikam. A co je nejhorší – když ji potřebujete, abyste po ní pomalu vyhlásili policejní pátrání. Podobné situace zažívá i vaše dítě, které neví, kam jednotlivé věci patří nebo má například příliš přeplněné boxy, a tak se mu do nich hračky zkrátka narovnat nepovede. Pokud všechny organizéry zařídíte chytře a přehledně, dítěti zůstane poměrně velký prostor na hraní a dokáže si pokoj rozumně uklízet.

Židlička s úložným prostorem

Děti musejí dosáhnout do každé police i šuplíku

Nábytek do dětského pokoje přizpůsobte především potřebám jeho obyvatel. Pokud dítě bez problémů dosáhne na všechna svá dětská trička a mikiny, nebude žádný důvod, proč by se nedovedlo oblékat samo. Dětská šatní skříň samozřejmě nemůže odpovídat výšce dvouletého nebo tříletého dítěte – to byste ji museli po pár letech měnit, ale můžete její dno přizpůsobit tak, abyste na něm do komínků dítěti oblečení poskládali. Šatní skříň pro děti přeci jen vybíráte na mnoho let dopředu, proto zde můžete udělat z tohoto pravidla výjimku. Na další nábytek v dětském pokojíčku už by děti měly snadno dosáhnout a vědět, kde a co mají uložené.

dětská židlička, stoleček, poličky

Samostatně stojící šatní skříň nebo nižší praktická komoda

Úložné prostory jsou pro řadu rodičů synonymem k šatním skříním. Klasické skříně do dětského pokoje jsou zajisté poměrně praktické, můžete do nich pověsit čerstvě vyžehlené oblečení a poskytují dostatek prostoru pro celý šatník jednoho, často dokonce dvou dětí. Dětské skříně ovšem nejsou jediným řešením pro uskladnění oblečení – řada rodičů s menšími dětskými pokojíčky upřednostňuje komody. Komody se do dětského pokoje hodí zejména díky praktickým poličkám, do nichž můžete oblečení poskládat do komínků nebo svisle ve stylu Marie Kondo. Obě řešení bez problémů umožňují uskladnit nesezónní oblečení „do spodu“ a na očích nechat to, které dítko právě nosí.

dětský nábytek pro dívky

Úložné prostory pod dětskou postelí

Víceúčelový dětský nábytek poskytuje široké možnosti i jako úložný prostor. Patrové postele či postele s funkčními úložnými boxy představují studnici prostoru pro hračky, sportovní vybavení nebo jenom věci, které si vaše dítě zkrátka potřebuje někam uložit. Řada variabilních lůžek v sobě má vestavěnou skříňku, poličky či malé zásuvky. Dají se ovšem pořídit také vyvýšené postele s poměrně velkým prostorem pod nimi.

dětská domečková postel

Knihovny, regály a skříně na hračky

Pro uskladnění stavebnice, lega, plastových zvířátek nebo třeba drobných autíček nejlépe poslouží regály se samostatnými organizéry na jeden typ hraček. Řada dětí ocení skříně na hračky, ve kterých si do jednotlivých polic tematicky usadí panenky, plyšáky a krabice s puzzle. Pro větší pokojíky jsou vhodné mobilní úložné regály s dostatečným množstvím boxů a zásuvek. Pro menší děti se pak hodí i obyčejné krabice, v nichž budou skladovat kostky, koleje a vláčky i další nezbytnosti.

dětská domečková skříň

Školáci potřebují ukládat své věci poblíž stolu

Předškolním i školním dětem se k uložení všech školních pomůcek hodí dostatečné množství prostoru. Řada dětských stolů má zabudovaný praktický policový systém, který nepřekáží popojíždění dětské židle. K jiným stolům budete muset pořídit šikovný regál na kolečkách nebo polici na učebnice, sešity a knihy. K mnoha stolům se dá dokoupit zásuvkový regál nebo nástavec s policemi přímo na stůl. Dítko určitě ocení háček na školní aktovku.

dětský stůl a židle

Poličky, kapsáře a háčky

Některá úložná zařízení nezaberou ani milimetr prostoru na zemi, ale přitom vám výrazně uleví. Promyšlené policové systémy často pojmou celou dětskou knihovnu, do kapsářů se zase dají zastrkat nejrůznější poklady a tajemství. Na háčky si mohou mladí sportovci věšet medaile a malé parádnice ozdoby do vlasů a korálky. S každou zavěšenou skobičkou a poličkou ve vašem pokojíčku přibude řádu a pořádku. Policové systémy se perfektně hodí také na dekorace a doplňky do dětského pokoje.

mráčková police do dětského pokoje

Sportovní pomůcky skladujte pod postelí, na chodbě nebo v kumbále

Pokud vám doma rostou malí sportovci, budete muset začít řešit pořádnou logistiku. Sportovní pomůcky a náčiní na řadu sportů jsou totiž poměrně rozměrné, a to ani nemluvě o věčně sbalené (nebo spíš nevybalené) sportovní tašce s oblečením a ručníkem. Skladnější záležitosti jako míče, švihadla nebo hokejky můžete umístit pod postel, pro ty větší nebo nebezpečnější (brusle na lední hokej), bude třeba připravit speciální skladovací místo v kumbále nebo na chodbě. Pokud už se vám sportovní vybavení nevejde nikam v bytě, skladujte je mimo sezonu ve sklepě či na půdě.

Chytré taburety s úložným prostorem

I když jsou taburety určené především k sezení, poskytují kompaktní úložný prostor na různé drobnosti. Děti si do nich mohou uložit nejrůznější hračky a poklady, a pak je využít jako příjemná designová sedátka, která nezaberou v pokoji moc místa. Díky lehké váze se navíc dají kamkoli přenést. Najdete je v řadě velikostí, odstínů a designů a navíc většinou za příjemnou cenu.

Vyřešit úložné prostory v dětském pokojíčku možná zabere nějaký čas, ale když uvidíte skvěle organizovaný a uklizený prostor, nebudete litovat časové ani finanční investice.