Jak na hezčí rána s dětmi

Na začátek jedna špatná zpráva. Ať se budete snažit sebevíc, vaše ráno nejspíš nikdy nebude vypadat tak jako v reklamě. Děti nebudou nadšeně vyskakovat z postýlek a pyžámek, vy se nebudete slastně protahovat u otevřeného okna a radost z voňavé kávy a cereálních sušenek patrně neprostoupí celý dům. I tak má ale cenu rána řešit a chtít je zlepšit. Protože to je dost výrazná součást každého dne a tím pádem i celého života.

Přinášíme proto pár tipů, která vám mohou při startu dne s dětmi ulevit. Mrkněte se.

 1. Snižte svá očekávání. Čím více lidí v rodině, tím větší výzva to je. Každý člověk má jiný biorytmus, potřeby, obavy i tempo a ráno se ta rozdílnost ještě nějak přifoukne :-).

2. Pojmenujte si, co pro vás přesně teď znamená “hezčí ráno s dětmi” a udělejte si z toho prioritu. Včasný odchod bez křiku a slz? Nebo dokonce pořádně líná hodinka s knížkou ve společné posteli, protože vlastně na čas zatím nikam nemusíte?

3. Co nejdřív po probuzení se všichni dobře najezte. Protože není horší kombinace než nedostatek spánku a hlad.

4. Snižte počet vlastních úkonů na minimum: Například snídaňová kaše do skleničky se dá připravit už večer a ráno jen vytáhnout. Pár receptů zde.

5. Minimalizujte třecí plochy: Jestli se opakovaně hádáte u výběru oblečení, nechte v dětské šatničce, v botníku i na věšáku jen pár kousků, ze kterých nejde vybrat špatně. To znamená že v říjnu už nejsou v nabídce žádné letní šatičky, plážové pantofle ani džínová bundička.

6. Zařaďte do ranní rutiny pár “nepraktických” činností, které nesvádějí k povelům. Pořádné objetí, krátkou masáž zad nebo mini pohádku.

7. Užijte si loučení: Pokud se ráno jako rodina loučíte, udělejte to v dobrém, ať už předtím bylo cokoliv. Váš mozek z toho vám i všem ostatním vytvoří hezčí vzpomínku.

Tip na film

SVOBODNÉ DĚTI

Napříč Českem se v různě velkých komunitách právě promítá zajímavý dokument. Uvidíte v něm příběhy rodin, které hledají svobodu ve vzdělávání. Pro někoho to znamená, že se děti učí v demokratických školách, další rodiny zvolily domácí vzdělávání a některé rodiny dokonce tak zvaný unschooling. Tedy způsob života, ve kterém řízené učení neexistuje vůbec.

Mrkněte se, zda to nemáte blízko na nějakou projekci. A když ne, tak ji zorganizujte. Více info zde.

Tip na kurz pro rodiče

JAK PŘEDCHÁZET VZTEKU DĚTÍ DO 3 LET? (10. ŘÍJNA)

Webinář oblíbené Montessori lektorky a matky 3 dětí Ireny Kubantové. Ukáže vám v něm vztek z nového úhlu pohledu: ,,Na vztek lze pohlížet jako na signál, kdy selhává schopnost dospělých předložit dětem vhodné činnosti k rozvoji. Hněv je projev nenaplněných potřeb dítěte, kdy mu nedopřejeme to, co potřebuje, aby se mohlo vyvíjet. Dítě do 3 let nám totiž ukazuje zcela zřetelné signály –⁠ ale my je neumíme číst a uznat jako vývojově nutné. Vychováváme dítě zákazem aktivity. A ono se vzteká. A my s tím máme pak logicky problém. I když jsme milující rodiče,” říká Irena Kubantová. Více info zde.

Novinky do dětských pokojíčků

Hrací domek se stolkem, židlí a LED osvětlením - PROHLÉDNOUT

 

Připojte se k našim 29 038 čtenářům a získejte pravidelnou zásobu aktualit ze světa bydlení. Stačí zadat email níže a už vám nic neunikne.