Jak dlouho existují prázdniny?

Letní prázdniny vznikly v roce 1787 prý hlavně proto, aby děti mohly pomáhat v zemědělství. Dnes je to trošku jinak. Léto pro většinu z nás neznamená dřinu na poli, ale čas, kdy kolektivně ubereme plyn. Jak se vám to zatím daří? A už jste si alespoň uvědomili, co to pro vás letos přesně znamená? Co potřebujete dělat a co naopak nedělat? Pokud ne, zeptejte se sami sebe hned teď.

 Co dělat, abyste měli pocit, že máte také prázdniny? 

Obědvat meloun, přespat pod hvězdami nebo jet na pár dní k babičce jako za starých časů? Pojmenujte si to svoje a dovolte si to. I když třeba zrovna nemáte dovolenou.

#1 KVÍZ O DOMOVĚ 

Jedna dobrá otázka může změnit život, říkají tvůrci projektu „Posviť si”. V tom právě takové otázky sbírají a pak se o ně zdarma dělí. Stáhněte si jejich pracovní sešit na téma domov a hurá do toho. Ujasníte si tam, čím je váš domov výjimečný, co vám v něm dělá dobře a co už vám naopak neslouží a můžete to třeba změnit 


  

#2 ROZHOVOR O NETOXICKÉ DOMÁCNOSTI 

Až doposloucháte tenhle rozhovor, tak dost možná vyhodíte většinu úklidových prostředků a kosmetiky. Pavla Pavlištová, spoluautorka projektu Netoxická domácnost, v něm totiž zcela konkrétně popisuje, jak moc ohrožující jsou pro nás a naše děti konvenční přípravky. Jak rozhazují hormony v těle a jak zhoršují či přímo provokují ekzémy a alergie. U většiny z produktů lze přitom snadno přejít na zdravou alternativu. Ať už to je opalovací krém, repelent nebo třeba saponát na podlahu. Jen musíte vědět, na co si dát pozor, a nakoupit jinde než v nejbližší drogerii.


 

#3 ČTENÍ O ŽIVOTĚ: ČTYŘI TISÍCE TÝDNŮ 

Práce, domácnost, děti, návštěvy příbuzných, pomoc v komunitním centru, zajímavé podcasty a seriály, cvičení, cestování... Říkáte si, že to všechno nelze zastat? Máte pravdu. Autor nové knihy Oliver Burkeman ale dodává, že to vůbec nevadí a že se i tak dá žít naplno a beze spěchu. Jen je prý potřeba přijmout ten věčný rozpor: neomezenou fantazii našeho mozku a omezený čas, který tady na zemi máme. Čtyři tisíce týdnů, když jde všechno dobře. Kniha se stala okamžitě bestsellerem podle The New York times. Zkuste ji, doporučujeme všema deseti.



Fun facts z oblasti bydlení 



Tipy pro ještě příjemnější léto

Chytré stínění, které posunete přesně tam, kam vám právě svítí. Nebo tam, kde vás zrovna něco ruší.