18 tipů pro pořád uklizený dětský pokoj

18 tipů pro pořád uklizený dětský pokoj

  1. Ujasněte si, co konkrétně pro vás znamená uklizený pokoj. Jsou tam aktuálně používané hračky vystavené v poličkách a la montessori, nebo je  všechno poschovávané v koších, krabicích a komodách? Podle toho je potřeba pokoj správně zařídit.
  2. Nejen v dětském pokoji má každá věc své přidělené místo. I když je to drobnost jako třeba nůžky, kapesníčky nebo náhradní plenky. 
  3. Všichni doma to přidělené místo znají a po každém použití tam důsledně věc vrací. 
    Dětská komoda růžová 1200x628
  4. Během dne si zvolte bloky, kdy se na vracení věcí zaměříte a případný úklid dotáhnete. Typicky večer nebo třeba před odchodem z domu ven. Odměnou budou pohodová rána či návraty z procházek. 

  5. Pokud mají děti problém s uklízením rozpracovaných činností, vyčleňte na ně v pokoji místo. Položí se tam například rozestavěná dráha, věž z kostek nebo puzzle.
     
  6. Dodržujte uklízecí rutinu bez výjimek a neberte jako prohru, když něco posbíráte za děti. Jde o to, že čím víc je zvyknete na hezké a uspořádané prostředí, tím spíš jim bude samotným vadit chaos a nepořádek. Bouchne je to do očí.
     
    Stolek otevírací světle šedý 1200x628
  7. Zvolte takové skříňky, komody a knihovničky, do kterých děti samy pohodlně dosáhnou. Ideálně už od jednoho roku. 
  8. Regulujte množství věcí adekvátně věku a uklízecím schopnostem. Příklad: pokud si roční dítě hraje s kostkami, nedostane jich 20, ale maximálně 5. Stejně tak ohraničíte třeba počet pastelek nebo míčků. Třebaže koupíte velkou sadu, část schovejte na později. 

  9. “Malým dětem nabízím jen tolik věcí, kolik budu sama s láskou a radostí sbírat.” (Irena Kubantová, Montessori praxe)

  10. Zaměřte se na výběr úložných boxů a krabic: na věci, u kterých je důležitý počet, je ideální vybrat přesně padnoucí krabičku. Děti budou mít snahu ji celou vyplnit a chybějící dílky dohledat.

  11. Na hračky s více velkými kusy (duplo nebo vláčky) zase pořiďte větší koše, do kterých se díly snadno nahází.

  12. Na početné hračky, které se těžko sbírají zkuste nabídnout koště nebo smetáček a ukažte zametání.  

  13. Pracujte se sezónností: Na zimu se hodí jiné hračky než na léto. Protože zatímco v zimě se děti do něčeho na dlouho ponoří, v létě pokojem spíš jen proletí a jsou hlavně venku. Puzzle nebo početné stavebnice se tak moc nehodí. Hrozí rozbordelení a zmizení :-)

  14. Pozorujte děti při hře. Čím líp víte, co je teď zajímá, tím líp vám půjde třídění hraček a knih.

    Dětský nábytek šedý 1200x628
  15. Třídění je součást života s dětmi. Každá z věcí je s vámi jen na chvíli a když včas nepůjde dál, zavalí vás.
  16. Zaplavují vás dětské výtvory? Udělejte obřadně mini galerii s místem pro 3 až 5 obrázků a ty tam společně při každém tvoření obměňujte. I velké galerie mají pevně danou výstavní plochu.
  17. Když je něčeho moc, stanovte tomu maximální prostor u vás v domě. Například jedna skříňka na knížky, jeden košík na plyšáky, jeden kufřík na poklady z venku. Když bude plno, tak se jde třídit. 
  18. Zkuste oblíbenou knihu o úklidu “Tohle není džungle”. Je krásně ilustrovaná, napsala ji matka tří dětí a psycholožka a baví hlavně čtenáře od 3 do 6 let.

    LC_07781