3 tipy, jak prakticky zařídit pergolu

Nejlepší část roku pomalu začíná. 

Co si jak připravit, abyste ten čas mohli prožít zejména venku na vzduchu? 

Sepsali jsme pár praktických tipů, které se nám minulou sezónu na zahradě osvědčily.

#1 PŘIPRAVTE SE NA ROZMARY POČASÍ

Silný vítr, ostré slunce nebo déšť. Venkovní podmínky jsou zkrátka málokdy tak úplně akorát. Když si ale pergolu správně postavíte a zastíníte, tak vám tam bude dobře za každého počasí. Hit posledních let jsou proto tak zvané bioklimatické pergoly, kde si regulujete proudění vzduchu i množství slunečních paprsků a úhel jejich dopadu. Ne každý však má 200 tisíc korun na takový luxusní zahradní pokoj z hliníku. My ve Vingu proto hledáme cesty, jak si tak trošku vytunit i obyčejnější dřevěné pergoly.

 DŘEVĚNÉ ŽALUZIE A ROLETY        DŘEVĚNÉ SLUNOLAMY 

#1 PŘIPRAVTE SE NA ROZMARY POČASÍ

Představte si, že jste na zahradě, dostanete chuť na kafe a nemusíte vůbec pro nic do kuchyně. Jak na to? Zařiďte si v pergole koutek, kde budete mít během sezóny všechno, co často používáte. I když to třeba bude znamenat sehnat druhou rychlovarnou konvici nebo překapávač. Protože čím jednodušší podmínky pro siestu připravíte, tím častěji si jí venku dopřejete. 

Jen nezapomeňte, že se na zahradě dost práší, takže na hrnky, sklenice a příbory se nebudou hodit otevřené police, ale spíš zavírací skříňka či šikovné úložné boxy.

 OMRKNOUT ÚLOŽNÉ BOXY 

#3 VYTVOŘTE SI NEJLEPŠÍ MOŽNÝ VÝHLED

Jsou domy s tak krásným okolím, že si můžete sednout jakkoliv a vždycky budete žasnout. A pak jsou takové, kde musíte po hezkém výhledu chvíli pátrat. Ať už kvůli tomu, že máte kolem moc sousedů, málo zeleně nebo třeba nevzhlednou sídlištní zástavbu. Jak ale říká zahradní architekt Ferdinand Leffler, možnosti vždycky jsou.

Můžete zkusit přírodní rolety, paravany či slunolamy. Sezení také lze natočit nikoliv do prostoru, ale naopak zpátky k vlastnímu domu. Nebo třeba můžete zkusit experimentovat s výškou sezení. Protože z polštářů na zemi bude třeba lepší pohled než z klasických vysokých židlí. Tak pátrejte a testujte!

Máte doma přírodní stínění?

Pošlete nám fotku a inspirujte ostatní

Ve Vingu právě připravujeme velkou galerii krásných pergol, teras a balkónů. Věříme totiž, že s dobře vybraným stíněním, které chrání před sluncem, větrem a ruchem ulice, žijí lidé na vzduchu ještě raději.

 NAHRÁT FOTKU A ZÍSKAT SLEVU JAKO DÁREK

Snímek obrazovky 2021-05-07 161737

Jste již jedním z našich 23 253 odběratelů newsletteru? Pokud ne, stačí pouze níže vložit vaši emailovou adresu a už vám nic neunikne.