11 tipů pro útulnější terasu

Lámete si hlavu, jak zútulnit terasu k obrazu svému? Aby vybízela k posezení u kávy, ke grilovačce i k večernímu relaxu? Máme pro vás celkem 11 praktických tipů, které vám k vaší vysněné venkovní zóně pomohou. Začít s nimi můžete ještě dnes.

Meta: Vyšperkujte si terasu tak, že se vám z ní nebude chtít ani domů. Co tam v žádném případě nesmí chybět? Inspirujte se 11 tipy pro útulnější terasu.

Na internetu najdete nespočet inspirativních fotek teras a balkonů, které doslova vybízí ke každodennímu posezení. Realita ale bývá občas někde jinde a může se tak stát, že k vysněnému cíli vede trnitější cesta. Rozdělte si jednotlivé části na bloky a zaměřte se na ně zvlášť a hlavně postupně. Pomůžeme vám s vylepšením terasy krok za krokem. 

1.      Vytvořte si soukromí

Jen když budete mít na terase dostatek soukromí, budete se tam cítit uvolněně. Soukromí si snadno vytvoříte bambusovými nebo rákosovými rohožemi. Trendy jsou také zástěny z vrbového proutí. Vždy volte přírodní materiály, ty umělé chtě nechtě kazí celkový dojem. Soukromí vám poskytne i dostatek zeleně kolem terasy.

2.      Bez nábytku na terasu by to nešlo

Mezi nezbytné vybavení na dřevěnou terasu samozřejmě patří nábytek. Bez kvalitního posezení si pobyt na terase moc neužijete. U posezení nesmí chybět ani odkládací stolek, kam odložíte šálek nebo knihu. Pokud budete na terase i jíst, bude pro vás vhodnější větší stůl, kam se pohodlně vejdete i s talíři. 

Ideální je zahradní nábytek, který odolá rozmarům počasí a nezničí ho ani UV záření. Pokud se vám nechce tolik investovat, můžete prozkoumat výprodej zahradního nábytku. Najdete tam pohodlné židle, křesla, lavice i lehátka. Případně se pusťte do výroby nábytku svépomocí. Nábytek z palet jako prozatímní řešení funguje skvěle.

3.      Připevněte houpací síť nebo křeslo

Máte na terase dost místa? Využijte ho pro umístění hamaky nebo závěsného houpacího křesla. Než se ale pustíte do nákupů, zjistěte, jestli je máte kam kotvit. Pokud ne, bude potřeba zvolit křeslo a hamaku s konstrukcí, u které není potřeba žádné vrtání. Taková konstrukce sice nepotřebuje žádnou instalaci, má ale také větší nároky na prostor.

4.      Přidejte textilie a polštáře

Nic nepřidá na pohodlí tolik, jako pořádné množství měkkých polštářků a plédů, do kterých se večer zachumláte. Ideální je volit jednu hlavní barvu a jednu až dvě doplňkové. Skvěle vypadá použití kontrastních barev, ale pokud nechcete  žádnou divočinu, volte raději tón v tónu. Výběr motivů je na vás, vždy ale vybírejte textilie, které jsou určené pro venkovní použití nebo se snadno udržují. V každém případě je při nepřízni počasí raději odneste dovnitř.

5.      Položte na podlahu koberec

Že terasa a koberce nejdou dohromady? Omyl! Jen vybírejte takové koberce, které jsou vhodné pro venkovní použití a odolají tedy povětrnostním podmínkám. Některé venkovní koberce bývají voděodolné a nemají žádnou výšku vlasu, takže je jejich údržba velmi snadná. U zastřešené terasy se nemusíte bát ale ani koberců s vlasem nebo jutových koberců.  Kromě toho, že terasa vypadá zabydleněji, tak vám díky nim nebude zima na nohy ani když zrovna nebude svítit slunce.

6.      Vytvořte si příjemný stín

Zejména pokud máte terasu situovanou na jih, neobejdete se bez kvalitního zastínění. Na výběr jsou různé markýzy, rolety, nepromokavé závěsy a samozřejmě i klasika ve formě slunečníku. Ten volte nejlépe tak, aby se dal snadno otáčet a vy jste si mohli stín korigovat podle potřeby. Pokud nechcete řešit žádné připevňování, můžete využít jednoduchou zástěnu.

7.      Umístěte na terasu gril

Grily nejsou výsadou pouze zahrad. Grilování si naštěstí užijete i na terase. Vhodnější jsou ale spíše elektrické a plynové grily. I klasiku na uhlí si můžete pořídit, jen myslete na to, abyste měli vyřešené dostatečné odvětrávání.

8.      Osvětlete terasu pro večerní posezení

Osvětlete terasu tlumeným teplým světlem. K tomu můžete využít světelné řetězy, které omotáte okolo sloupků nebo zábradlí, lampionky na zavěšení i třeba LED svíčky. V závislosti na tom, jak máte vyřešený přívod elektrického proudu, volte osvětlení do zásuvky, nebo takové, které funguje na solární energii, případně jde dobít přes USB.

9.      Přidejte ohřívač na chladnější večery

Pro chladnější večery se mohou hodit infrazářiče. Jedná se o ekonomický způsob vytápění, protože infrazářič neohřívá vzduch, ale pouze osoby a objekty. Zářiče vyzařují pouze bezpečné infračervené záření, nemusíte se tak bát škodlivého UV záření jako u slunce, přestože pocit na pokožce je podobný. U větších teras se vyplatí spíše plynový ohřívač, který je mnohem výkonnější. Oceníte jej i v případě, že nemáte elektrickou přípojku.

10.     Nezapomeňte na květiny

Terasy jsou ideální k letnění řady pokojovek i k pěstování venkovních rostlin v truhlících. Květináče a truhlíky na terasu pro celoroční umístění volte takové, které odolají venkovním podmínkám, bývají většinou označeny jako mrazuvzdorné.

A jaké květiny se na terasu hodí? Daří se tam muškátům, lichořeřišnici, levanduli i citrusům. Vhodné jsou i bylinky nebo jahody. Z pokojových rostlin se v létě líbí voděnkám, palmám, fikusům, strelíciím nebo africkým kopřivám.

11.     Přidejte dekorace

Přemýšlíte, jak ještě zútulnit terasu? Zvolte dekorace, které dotáhnout váš projekt do konce. Kromě již zmiňovaných polštářků, textilií a osvětlení můžete přidat například ozdobné obaly na květináče, proutěné košíky, závěsné vázičky nebo krmítko pro ptáky. Boho nádech terase dodají zase pletené macramé květináče. Teď už vám chybí jen čerstvá káva a dát si nohy nahoru.