Rodiče Na Prvním Místě. Jak Na To Prakticky?

Leden svádí k převratným změnám v rozvrhu, v domově i v zahradě. My však říkáme – počkejte s tím. Nejprve se v novém roce postarejte sami o sebe. Ať je vám jako rodičům doma dobře. Protože jen nabitý rodič může být laskavý rodič.

Jak na to prakticky

Zbavte se pocitu, že musíte řešit hlídání a drahý wellness pobyt. Víc než víkend mimo realitu je totiž schopnost užívat si v běžných dnech. Naučit se chytat ty správné okamžiky, všeho nechat, a proměnit je v moment pro sebe. I když kolem vás lítají malé děti a doma není nikdy hotovo. 


10 tipů do začátku:

  1. Ráno si zacvičte. Malé děti vás asi nechají jen chvilku, ale pro lepší pocit v těle se počítá každá minuta. 

  2. Pouštějte doma i v autě SVOU oblíbenou hudbu, ne dětskou.

  3. Když si přes den uděláte kafe nebo čaj, všeho nechte a sedněte si, jakoby to byl drink v nobl podniku, od kterého se neodbíhá.

  4. Zařiďte si sešit na nápady, co by se vám chtělo. Až vznikne chvilka, nesahejte po telefonu, ale vyberte si jednu drobnou věc. Příklad: prolistovat si časopis.

  5. Zařiďte si svůj čtecí koutek v dětském pokoji. Chvilka s knihou vám tam vyjde spíš než v obýváku.
  6. Když večer uklízíte kuchyň, chystáte svačiny na druhý den nebo nekonečně dlouho uspáváte, zkuste podcast do sluchátek.  

  7. Zvěte děti nejen ke hře, ale také k práci. Nejdřív to zabere víc času než bez nich, ale postupně se to zajede a hlavně zjistíte, že díky tomu nemusíte vymýšlet tolik umělé zábavy. Jak říká teorie montessori – Zábava je i pračka, myčka, zahradničení a vaření. Navíc bez vypravování, vstupného a vašich nočních šicht potom, co děti zalehnou. 

  8. Když si jdete s dětmi hrát, nabídněte něco, co baví vás. Ať už je to aranžování květin do vázy, výtvarné tvoření nebo tancování. 

  9. Pokud byste něco přes den fakt rádi dělali, ale máte pocit, že to s dětmi nejde, rozbijte ten velký úkol na více mikro úkonů. Jeden po druhém je v pár dnech snadno zvládnete. Příklad: stěhování v rámci pokoje, sezónní výzdoba nebo třídění v šatníku. 

  10. Choďte teď v zimě do postele každý den o půl hodiny dřív.

  11. ...A co funguje doma vám? 
    Napište nám svůj tip a my to poradíme i ostatním rodičům :-).

Poslat svůj tip

Tipy pro volný čas

#1 ZKUSTE NEJLEPŠÍ SÁŇKAŘSKÉ DRÁHY V ČESKU
 
Prozkoumat
#2 ZAHRAJTE SI KONVERZAČNÍ KARTY

Co stojí na začátku každého pořádného rozhovoru? Dobrá otázka. A přesně těch jsou plné konverzační karty. Vytváří je naše bývalá grafička Linda v rámci svého projektu Podle sebe a jsou na ně skvělé ohlasy. Karty vám totiž pomohou vám rozpovídat jak děti, tak partnery či kamarády.
 
Omrknout karty
#3 MRKNĚTE NA NOVOU KNIHU O DĚTECH

Milovat nestačí 

Nová kniha od Šárky Mikové, jejíž předchozí dva tituly se řadí k rodičovským bestsellerům. Řeší v nich, že nejde o dnes populární dilema volná versus striktní výchova, ale o poznání typu osobnosti u sebe i svého dítěte. Díky respektu k jeho i své přirozenosti můžeme pomoci k tomu, aby dítě bylo tím nejlepším, kým může. Samo sebou.

Zjistit více o knize